Eroski Fundazioak egin duen inkesta baten arabera, 8 eta 12 urte bitarteko haurren %66k telebistaren aurrean jaten dute, eta heren batek dio tabletak, bideokontsolak edo antzeko gailuak erabiltzen dituela jaten ari den bitartean. Beste ondorio batzuk ere atera dituzte.

Pantaila aurrean jaten

8 eta 12 urte arteko adingabeen %66k telebistaren aurrean egiten ditu otorduak, eta heren batek aitortzen du tabletak, bideokontsolak edo antzeko gailuak erabiltzen dituela jaten ari den bitartean.
Eroski Fundazioak Lehen Hezkuntzako ikasleen elikadura ohiturei buruzko inkestaren ondorioak aurkeztu ditu, eta ondorio kezkagarrien artean, pantailen erabilera azpimarratu dute. Ez bakarrik otorduak egin bitartean, izan ere, %90arendako gurasoak dira elikaduran erreferenteak, baina %14k kontsumitzen dituzte influencer-en edukiak, eta horiek eragina dute haien jateko ohituretan, inkestaren arabera.

Otordu kopurua

Azterketan parte hartu duten ikasleen %90ak dio bost otortu egiten dituela egunean, baina gainontzeko %10ak ez du askaririk egiten. Gainera, gosaria eta askaria dira bakarrik gehien egiten diztuten otorduak –%18 eta %25 hurrenez hurren–, eta ohitura horren kalteez ohartarazi dute Eroski Fundazioko arduradunek: “Ohitura hori ez da ona, otorduak ez baitira bakarrik nutriziorako; gizarteratzeko ere badira, eta, konpainiarik ez dagoenean, pantailetara jo ohi dute gehiago”.

Jan-edan mota

Jaten dutenari begiratuz gero, inkestan ondorioztatu dute dentsitate kaloriko handia duten elikagaiak normalizatuta daudela 8 eta 12 urte arteko haurren dietan; %92k aitortzen baitu astero jaten dituela hanburgesak, pizzak, saltxitxa ogitartekoak edo patata frijituak, eta %44k opilak edo gozoak jaten dituzte astean hiru aldiz baino gehiagotan.

Edariei dagokienez, berriz, %94k batez ere ura edaten dute otordutetan, baina, zukuak –%27–, freskagarriak –%19– eta gasik gabeko beste edari batzuk –%22– ere hartzen dituzte.

Jatordua eta emozioak

Parte hartu dutenen ia erdiek –%47k– adierazi dute gehiago jaten dutela pozik daudenean. Era berean, aitortzen dute gutxiago jaten dutela triste –%45– edo haserre daudenean –%34–. Estres egoeretan, %30ek gutxiago jaten dutela diote; %14k, berriz, gehiago jaten dutela. Horri buruz, hauxe adierazi dute Eroski Fundaziotik: “Funtsezkoa da haurrek pixkanaka emozioak identifikatzeko gaitasuna garatzea; izan ere, horri esker, kontzienteagoak izango dira elikatzeko ohitura horietan nola eragiten duten hala nola nerbioek, antsietateak, estresak eta euforiak. Bizikidetza emozional hori giltzarri izango da helduaroan erlazio orekatua izan dezan janariarekin”.