ElikaduraElikaduraKolaborazioak

Nire askaria, nire merendola

 

Maite Garitanori egindako elkarrizketa artikulua oinarri hartuta.


 

 

 

Gosariaren inguruan hitz egin bagenuen, gaurkoan askariak lantzeko txanda da. Izan ere,  gero eta garbiago ikus dezakegu nola bi otordu hauetako elikagaiak (ogi tartekoa, fruta …) hainbat produktu jangarrigatik ordezkatuak izaten ari diren. Eskola inguruko zakarrontzien edukiei erreparatzea baino ez dugu …

Antzeman da azken hamarkadatan gizartean aldaketak izan direla. Funtzionamendua ezberdina da; presak areagotu dira, haurrei eskainitako denbora dezente murriztu da, erosotasuna eta praktikotasuna maximizatu ditugu, beharrak asetzeko bide motz edo erosoena hautatu ohi dugu, …

Ikusgarria da nola, aipatutako aldaketak elikaduran ere islatzen ditugun. Besteak beste, honakoa da egungo askarien tendentzia; liskarrik ez izateko produktu goxoak (galleta, opil, edari, ..), haurra zikindu ez dadin enbasatutako/aurreprestatutakoak fruta pureak, entretenitzeko marrazki koloretsuak /pertsonaiak duten esneki  ultra prozesatuak, eskainitako dena amaituko dutela ziurtatzeko kaltziodun txokolatezko opilak, … Apenas eskaintzen diogu unetxo bat askaria prestatzeari.

Helduok haurren eredu garela eta txikitxoek une oro behatzen gaituztela gogoan izan beharrekoa da, baita elikaduran arloan ere. Beraz, askari osasuntsu bat konpartitzen hastea martxan jartzeko aukera bat izan daiteke.

Askari alternatibo baterako ideiak:

Tuperrean jogurta naturala platano eta pipekin, gazta freskoa eta tomatezko ogitarteko integrala, tortilla frantsesa ogitartekoa, azenario makilak humus edo jogurtarekin, almendra krema ogi integralarekin eta mahatsa, ogi integrala txokolate beltzarekin, sagar eraztunak kanelarekin eta jogurta natural bat,….

Baina nire askaria poltsako edukiaz aparte, badugu landu beharreko beste ohitura bat: merendolak! Honen inguruan so egin, erreflexionatu eta aukerak aurkitzea beharrezkoa  ikusten dut. Izan ere, gozoki eta freskagarriz jositako jai hauek  pairatzen ari garen desoreka nutrizionala areagotzea baino ez dute lortzen.

Haur bakoitzak urte betetzea urtean behin beteko duen arren, jakina da ez duela soilik berea ospatzen. Eta batzuetan, berea bi aldiz ere ospatu dezake; bat lagunekin eta bestea famili kideekin. Ekitaldi hauek oso noiz behinkakoak balira ez litzateke zertan arazo izan. Baina, zenbat da gure noiz behinka??

Hala ere, aldaketak egin  eta aurrera pausuak eman nahi baditugu, jai hauetako osagaiak haurrei era erakargarrian aurkeztea ez da erronka bakarra izango. Hainbat gurasoren trabak gainditzea ere handicap bat izan daiteke. Denok ez baikaude aro honen egoeraz kontzientziatuta oraindik. Espainia mailan 6-10 urte bitarteko haurren %45,2ak gehiegizko pisua dauka.

Debekuak ezarri bano, nahiago dut aholku bat eskaini. Ze iruditzen jaialdi hauetan jateko mahaia bigarren plano batetara pasatzea? Hots, jolasak, antzerkiak, dantzak, ipuin kontaketak, eskulanak… indartzea aukera jostagarri bat izan daiteke.



Maite Garitano Lasa, Dietista Nutrizionista. Giza elikadura eta nutrizioaren maitale. Nutritxoko-ko arima. Nutrizioko alderdi profesionalean hainbat gai jorratzen ditudan arren, haur elikadurak txunditzen nau. Gainera gai honen inguruan hainbat kontzeptu argitzeko eta erakusteko daudela ikusirik “arre” esan eta lanari ekitea baino ez zait geratzen. Proiektu honetan murgildurik hainbat gauza ikasi eta haurretaz disfrutatzea tokatzen zaigu. Hastera goaz.


Iruzkin 1 "Nire askaria, nire merendola"

  1. […] Maite Garitano: askari eta merendolez […]


Zure iritzia partekatu nahi duzu?

Zure eposta ez da argitaratuko. Derrigorrezko eremuak * bidez markatuta daude.

Utzi erantzuna